Det bästa med Eurovision 2019

Eurovision, eller Melodifestivalen som vi säger här i Sverige, är både älskad och hatad bland publik och deltagare. Trots detta ångar den på år efter år. I Sverige har traditionen att följa vår svenska uttagning och final utökats. Från att först ha varit endast en tävling är det nu en serie av tävlingar med uppsamlingsheat och final. Vinnaren representerar Sverige i Eurovision Song Contest.

Föregående års vinnare

Det är alltid föregående års vinnare vars land får äran att arrangera tävlingen året därpå. 2018 vann Israel och sångerskan Netta med sin låt ”Toy”. Låten kan kallas en hyllning till MeToo rörelsen och föll juryn i smaken. Vinsten betydde att Israel arrangerade tävlingen under 2019 och det blev Tel Aviv som tog emot artister och publik. Semifinaler ägde rum 14 och 16 maj och finalen den 18 maj.

Bästa låten enligt Eurovision 2019

Vinnaren av Eurovision 2019 blev det nederländska bidraget Arcade som framfördes av sångaren Duncan Laurence. Eller Duncan de Moore som han egentligen heter. Han är 25 år gammal och har varit i branschen de senaste 5 åren. Han har deltagit i The Voice of Holland. Det var en väldigt jämn omgång av Eurovision och röstningen avgjordes först i de allra sista röstningsomgångarna när publiken fick säga sitt.

Sverige i Eurovision 2019

Sverige arrangerade i vanlig ordning 4 deltävlingar, andra chansen samt en final för att kora en värdig vinnare och representant för Sverige. Det blev John Lundvik med låten Too Late for Love som kom att slutligen tävla i Israel. Det gick jättebra och John Lundvik kom tillslut femma. Han var med i toppen och var länge juryns favorit, medan publiken röstade på vinnaren Duncan.

I årets upplaga av Eurovision Song Contest gjorde hela det europeiska startfältet bra ifrån sig. Kanske är det just det som är det bästa med Eurovision, att alla länder går samman och tävlar genom musiken. Vad folk än säger så är det underhållande att följa ett evenemang av denna klass, även om det finns många åsikter om musiken. Eurovision 2020 arrangeras nästa gång av Nederländerna.

Eurovision 2020

Nu blickar vi framåt och ser fram emot Melodifestivalen och Eurovision 2020. Jag har tidigare skrivit om att jag bettat på melodifestivalen och eurovision och även spelat lite på andra spel.